ZRTI ontvangt 11 stralende girls tijdens Girlsday

Donderdag 12 april 2018 is het Girlsday en mogen 11 meisjes van de basisscholen De Vliete uit Wissenkerke en Palmenhof uit Sint Laurens achter de schermen komen kijken van het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen. In een simulatiesetting gaan de meiden zelf het hele bestralingsproces doorlopen. We maken eerst een CT-scan en met een bestralingsplan mogen ze het bestralingstoestel bedienen. De meiden gaan ook hulpmiddelen maken en zien de 3D-printer in actie. Met deze dag wil het ZRTI meisjes interesseren voor een technisch beroep.

Een bestralingsbehandeling is één al techniek. Het begint met het bepalen van de stralingsdosis en de opdracht die het bestralingstoestel moet krijgen voor een effectieve behandeling (dosisplanning). Het onderhoud van de bestralingstoestellen, de kwaliteitscontroles, de juiste stralingsdosis en de bepaling van het stralingsgebied zorgen samen zorgen voor een veilige en effectieve behandeling.

Aan het bezoek van de meiden zijn de nodige voorbereidingen getroffen. Het ZRTI is een hightech bedrijf met bijzondere, technische en state of the art apparatuur. Het is geen plek waar kinderen aan de knoppen mogen zitten. Het is dan ook erg bijzonder dat het ZRTI hier een uitzondering voor maakt. De meiden zullen uiteraard nu geen patiënten behandelen, maar zijn wellicht wel toekomstige behandelaars of technici.

 

Terug naar overzicht