Consult arts 2 RD 1500.jpg

BRASA-studie open voor patiënten van het ZRTI

Bij het ZRTI vinden we het belangrijk om deel te nemen aan studies die meerwaarde hebben voor onze patiënten. Per 1 juli 2018 is de BRASA studie open voor patiënten van het ZRTI. Deze studie onderzoekt of een keuzehulp kan helpen bij het nemen van gezamenlijke besluiten in de spreekkamer.

BRASA staat voor "Borstkanker Radiotherapie Samen Beslissen". In deze studie wordt het effect van een keuzehulp op de kwaliteit van de besluitvorming en op het besluitvormingsproces onderzocht. Dit vindt plaats in een klinische trial (pre- en post interventie studie) waarbij een voor- en een nameting worden verricht: eerst worden 164 patiënten geïncludeerd zonder gebruik te maken van de keuzehulp en daarna (vanaf najaar 2018) worden 164 patiënten geïncludeerd met gebruik van de keuzehulp.

De keuzehulp wordt op dit moment ontwikkeld en wordt in het najaar 2018 ingezet voor de studie in een aantal specifieke situaties bij patiënten met borstkanker. De studie is opgestart vanuit Maastro en AvL en is eveneens open in het AMC, Radboud UMC, Radiotherapiegroep, UMCU en het LUMC/Reinier de Graaf. De studie wordt gefinancierd door KWF en duurt ongeveer 3 jaar (vanaf september 2017).

De wijze waarop onze artsen de gesprekken met patiënten in de spreekkamer voeren, zal niet veranderen. Wij hechten er veel belang aan om patiënten zoveel als mogelijk te betrekken bij de besluitvorming rond de behandeling. De komst van de keuzehulp kan daar wellicht ondersteuning bij bieden. En dat is precies wat deze studie gaat onderzoeken. Het werken met keuzehulpen is ook als doelstelling in ons toekomstplan opgenomen. Deelname aan deze studie past dan ook heel mooi in de lijn van onze ambities.

Wilt u meer weten over deze studie, dan kunt u terecht bij uw behandelend arts of u kunt een e-mail sturen naar info@zrti.nl

  • 06-07-2018
  • Algemeen