De bestralingsbehandeling

Wanneer u voor de bestralingsbehandeling komt, scant u uw afspraakkaartje bij de scanner aan de balie en neemt u plaats in de wachtruimte. De laboranten op het bestralingstoestel weten dan dat u er bent. Als u aan de beurt bent, wordt u opgehaald door één van de laboranten van het bestralingstoestel en naar een kleedkamer gebracht. Tijdens de eerste bestraling wordt u nog even apart genomen om een aantal zaken rondom de bestraling uit te leggen en om de bedieningsruimte van het apparaat te bekijken. Als u het prettig vindt dan is het mogelijk dat een naaste een keertje meekijkt.

Nadat u zich gedeeltelijk heeft ontkleed, wordt u op de tafel van het bestralingstoestel in de juiste houding gelegd met behulp van de inktlijnen en/of de tatoeagepuntjes op uw lichaam. Het is daarbij belangrijk dat u de aanwijzingen van de laboranten goed opvolgt. Wanneer u in de juiste houding op tafel ligt, verlaten de laboranten de ruimte. Zij gaan naar de bedieningsruimte om de bestraling te starten. Tijdens de bestraling zien de laboranten u op een beeldscherm en kunnen ze met u praten via een intercom. Het is belangrijk dat u tijdens de bestraling stil blijft liggen, zodat de bestraling zo nauwkeurig mogelijk gegeven kan worden. Voor een videofragment klikt u hier>.

Van de bestraling merkt u niets, u hoort alleen het apparaat een zoemend geluid maken. De laboranten komen u ophalen als de bestraling is afgelopen.

Het ZRTI is een opleidingsinstituut. Dit betekent dat u behandeld kunt worden door leerlingen en stagiaires, die altijd onder supervisie staan van bevoegde laboranten.

Lees verder over het vervolg of ga voor uitgebreidere informatie per tumorgroep naar de pagina's onder de bestraling.