De CT-Scan

Na het voorlichtingsgesprek volgt een afspraak op de CT-scan. Met een speciaal voor radiotherapie ontwikkelde CT-scanner wordt eerst een scan van het te bestralen gedeelte van het lichaam gemaakt. De verkregen beelden worden onder meer gebruikt om de plaats en uitbreiding van de tumor te bepalen. Ook de organen in de buurt van de tumor kunnen nauwkeurig gelokaliseerd worden. Deze informatie stelt ons in staat de bestralingsdosis op deze organen tot een minimum te beperken, terwijl het doelgebied juist optimaal bestraald wordt.

Na het scannen wordt er op de huid een aantekening gemaakt die dient om later het bestralingstoestel goed te kunnen richten. Ook voor deze aantekening wordt speciale inkt gebruikt en /of kleine tatoeagepuntjes.

De gegevens die uit deze scanner komen worden gebruikt om een bestralingplan te maken dat exact past bij de individuele patiënt en bij de te bestralen locatie. De afspraak op de CT-scan duurt ongeveer 30 minuten.

Bij sommige bestralingen, bijvoorbeeld in het hoofd/hals gebied, is het noodzakelijk om hulpmiddelen te maken, zoals een fixatiemasker. Een fixatiemasker zorgt er voor dat uw hoofd tijdens de bestraling helemaal stil ligt. Meestal wordt het masker gemaakt als u voor de CT-scan komt, maar een enkele keer is een aparte afspraak nodig.      

Het kan voorkomen dat u voorafgaande aan de behandeling gevraagd wordt op de simulator te komen. Hierop kunnen we onder röntgendoorlichting de bestralingsvelden controleren en eventueel aanpassen. Dit is echter niet altijd noodzakelijk.        

Ga verder naar de het bestralingsplan of terug naar het voorlichtingsgesprek.