De CT-Scan

Na het voorlichtingsgesprek volgt een afspraak op de CT-scan. Met een speciaal voor radiotherapie ontwikkelde CT-scanner wordt eerst een scan van het te bestralen gedeelte van het lichaam gemaakt. De verkregen beelden worden onder meer gebruikt om de plaats en uitbreiding van de tumor te bepalen. Ook de organen in de buurt van de tumor kunnen nauwkeurig gelokaliseerd worden. Deze informatie stelt ons in staat de bestralingsdosis op deze organen tot een minimum te beperken, terwijl het doelgebied juist optimaal bestraald wordt.

Na het scannen wordt er op de huid een aantekening gemaakt die dient om uw houding en positie op tafel te kunnen reproduceren tijdens de bestralingsbehandeling. Voor deze aantekening wordt speciale inkt, stift en/of kleine tatoeagepuntjes gebruikt.

De gegevens die uit deze scanner komen worden gebruikt om een bestralingplan te maken dat exact past bij de individuele patiënt en bij de te bestralen locatie. De afspraak op de CT-scan duurt ongeveer 30 minuten.

Bij sommige bestralingen, bijvoorbeeld in het hoofd/hals gebied, is het noodzakelijk om hulpmiddelen te maken, zoals een fixatiemasker. Een fixatiemasker zorgt er voor dat uw hoofd tijdens de bestraling helemaal stil ligt. Meestal wordt het masker gemaakt als u voor de CT-scan komt, maar een enkele keer is een aparte afspraak nodig.      

Ga verder naar de het bestralingsplan of terug naar het voorlichtingsgesprek.