Consult

De eerste keer dat u in het ZRTI komt, krijgt u een consultgesprek met uw radiotherapeut-oncoloog. Deze arts heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van kanker met behulp van straling. Hij of zij beoordeelt tijdens dit gesprek uw lichamelijke toestand door vragen te stellen en een lichamelijk onderzoek te verrichten. Ook gebruikt de arts informatie van eerdere onderzoeken die u heeft ondergaan. Soms moet er ook nog aanvullend onderzoek verricht worden, bijvoorbeeld bloed- of röntgenonderzoek.

Aan de hand van deze informatie beoordeelt de arts of u in aanmerking komt voor een bestralingsbehandeling en stelt een passend behandelplan op.  Houdt er rekening mee dat de behandeling 8 weken in beslag kan nemen, waarbij u in het algemeen elke werkdag bestraald wordt. Dit is voor iedere patiënt verschillend. Een bestralingsafspraak duurt ongeveer tien minuten.

De arts bespreekt dit behandelplan met u. U hoort dan hoe vaak u bestraald wordt, hoeveel keer per week en welke voorbereidingen noodzakelijk zijn. Ook krijgt u informatie over de bijwerkingen.

De arts vraagt om uw toestemming voor de behandeling. Daarom is het belangrijk dat u goed begrijpt wat het behandelplan inhoudt. Aarzel dus niet om eventuele vragen te stellen.

Het consult duurt meestal 45 minuten.