Maak kennis met Anne

Balans tussen techniek en welzijn

In Zeeland is er één organisatie waar radiotherapeutisch laboranten werken: het ZRTI (ZuidWest Radiotherapeutisch Instituut). Anne Alblas volgde de duale HBO opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken in Eindhoven. 'Bij het eerste bezoek spreekt de patiënt met een arts, daarna maakt een radiotherapeutisch laborant een CT-scan. Op basis hiervan stelt een laborant een bestralingsplan op. Het is een klein instituut hierdoor rouleren de laboranten van taken, deze afwisseling vind ik zelf wel fijn.'  Een behandeling duurt meestal 4 tot 5 weken. Patiënten worden in die weken elke werkdag een paar minuten bestraald. 'Als laborant werk je bij het ZRTI in een team van drie laboranten aan de bestraling van een patiënt. Wat mij erg aanspreekt is dat ik naast de techniek ook een band met patiënten kan opbouwen. Sommige mensen zijn openhartig en deze verhalen grijpen me aan, maar ik heb hierin wel een balans kunnen vinden'.

Anne is op een bijzondere wijze terecht gekomen bij het ZRTI. Ze volgde de opleiding verloskunde, maar brak deze af en is daarna gaan werken. Ze wilde echter graag weer aan de slag in Zorg en Welzijn en keek daarom regelmatig op ZZ.nl. 'Ik zocht een functie met zorgverlening en techniek waarbij ik kon werken én leren. Ik reageerde op de vacature van het ZRTI en werd aangenomen.'

Naast mijn werk als laborant werk ik ook als functioneel applicatiebeheerder. Dit doe ik samen met een collega. Het maakt mijn werk boeiend en afwisselend.