Adaptieve radiotherapie

Bij uitwendige bestraling bestralen we de tumor van buitenaf met een speciaal bestralingstoestel. Bestraling is een plaatselijke behandeling. Dat betekent dat de straling alleen effect heeft in het gebied waar de stralenbundels terecht komen.

Kankercellen zijn gevoeliger voor straling dan gewone, gezonde cellen. Toch kunnen gezonde cellen ook beschadigd raken door straling. Daarom wordt voor elke patiënt een persoonlijk bestralingsplan gemaakt, zodat de stralenbundels de kankercellen zo goed mogelijk raken en de gezonde cellen en organen zo weinig mogelijk.

Adaptieve bestraling
Bij adaptieve bestraling wordt dit persoonlijke bestralingsplan op het Ethos Therapy bestralingstoestel zelf gemaakt. Adaptieve bestraling is ook uitwendige bestraling. Bij deze behandeltechniek kunnen wij elke dag het plan aanpassen op de situatie van die dag. Organen kunnen dagelijks veranderen van grootte en vorm. Vooral in het buik- en bekkengebied. Dat kan van invloed zijn op de vorm en ligging van het bestralingsgebied. Voordat de bestralingsbehandeling begint maakt het toestel eerst een CT-scan. Wanneer daaruit blijkt dat de tumor wat verschoven is door bijvoorbeeld darmgas, een volle blaas of darmvulling kan de Ethos het bestralingsplan automatisch aanpassen, gebaseerd op de situatie van dat moment.