Consult

Tijdens uw eerste afspraak bij het ZRTI bespreekt de radiotherapeut-oncoloog met u de behandelmogelijkheden. De radiotherapeut-oncoloog is een arts die gespecialiseerd is in het behandelen van kanker met behulp van straling.

Consult

Nadat u zich heeft gemeld bij de receptie en doktersassistente, heeft u een gesprek (consult) met een radiotherapeut-oncoloog van het ZRTI. Het gesprek met deze arts duurt ongeveer een uur.

Dit kunt u verwachten:

  • De radiotherapeut-oncoloog haalt u op uit de wachtkamer en nodigt u uit in een spreekkamer. De arts praat met u over uw situatie en de behandelmogelijkheden. Hij of zij zal u daarbij verschillende vragen stellen. Uiteraard kunt u ook zelf vragen aan de arts stellen.
  • Het kan gebeuren dat de arts u lichamelijk wil onderzoeken, om te kunnen bepalen wat de best passende behandeling voor u is.
  • Vervolgens bespreekt de radiotherapeut-oncoloog met u welke behandeling het meest passend voor u is. Daarbij komt aan bod hoe vaak u bestraling krijgt, hoeveel keer per week en welke voorbereidingen nodig zijn. Ook geeft de arts aan wat de bijwerkingen kunnen zijn.
  • De arts vraagt of u toestemming geeft om deze behandeling te starten.
  • Na het gesprek wijst de doktersassistente u de weg naar de wachtkamer voor het voorlichtingsgesprek.

Soms heeft de arts eerst meer informatie nodig om een goed behandelplan te maken. In dat geval vraagt de arts aanvullend diagnostisch onderzoek aan, bijvoorbeeld een MRI-scan, PET-scan of biopsie. Deze aanvullende onderzoeken vinden op een ander moment plaats in een ziekenhuis.

Enkele adviezen

  • Tijdens de eerste afspraak bij het ZRTI krijgt u veel informatie. Neem daarom gerust een familielid of naaste mee. Twee horen immers meer dan één.  
  • Maak vooraf een lijstje met vragen die u wilt stellen. Neem dat lijstje mee naar uw eerste afspraak. Zo weet u zeker dat u niets vergeet.
  • Heeft u later toch nog een vraag? Dan kunt u die altijd stellen, bijvoorbeeld per telefoon of tijdens een van uw afspraken.
     

Patiënt bij het ZRTI.

De behandelroute (video)