Alles over de bestraling van de botten.

Hier vindt u informatie over tumoren in de botten, de bestraling ervan en mogelijke bijwerkingen. Daarnaast geven wij u adviezen voor een goed verloop van de behandeling.

De aandoening

Botkanker die ontstaat vanuit de botcellen zelf is vrij zeldzaam. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 250 mensen de diagnose botkanker. Wat wel vaak voorkomt, is dat tumorcellen van een andere kankersoort zich uitzaaien naar de botten en daar verder groeien. Bijvoorbeeld cellen van een tumor in de borst, longen of prostaat. Er is dan geen sprake van botkanker maar van bijvoorbeeld borst-, long- of prostaatkanker met uitzaaiing naar de botten. Van alle patiënten die kanker hebben en niet meer beter kunnen worden, heeft naar schatting tweederde uitzaaiingen in de botten.

Enkele adviezen

De behandeling

Wanneer tumorcellen zich uitgezaaid hebben in de botten kan de patiënt veel pijn hebben. We geven dan bestraling om de klachten die de patiënt ervaart te verminderen (palliatieve behandeling). Straling maakt de kankercellen kapot waardoor ze niet verder kunnen groeien en zich niet meer kunnen verspreiden.  

Behandelroute en duur

Voor bestraling van de botten doorloopt de patiënt bij het ZRTI de zeven stappen van de behandelroute. Afhankelijk van de situatie van de patiënt wordt het voorlichtingsgesprek soms overgeslagen en vinden de andere stappen op één dag plaats. Ook de duur van de bestralingsperiode is afhankelijk van de situatie van de patiënt en van het behandeldoel. De duur kan daardoor variëren van één keer tot drie weken waarin de patiënt elke werkdag bestraling krijgt. Zo’n bestralingsafspraak duurt ongeveer tien minuten, afhankelijk van de gebruikte techniek.

Enkele adviezen

Mogelijke bijwerkingen

Van de bestralingen zelf voelen patiënten niets. Tijdens en na de bestralingsperiode kunnen er wel bijwerkingen ontstaan. De bijwerkingen kunnen per persoon verschillend zijn. Bijwerkingen die vaak voorkomen bij bestraling van de botten zijn:

 • Vermoeidheid
 • Extra pijn in het bestraalde gebied (flare-up)
 • Misselijkheid, afhankelijk van het bestraalde gebied

Om de pijn te verlichten, kun u een pijnstillend middel gebruiken. Meestal gaan de klachten vanzelf over binnen een paar weken na het einde van de bestralingen.

Gaan de bijwerkingen niet vanzelf over? Neem dan contact op met uw radiotherapeut-oncoloog van het ZRTI.

Enkele adviezen

 • Heeft u last van bijwerkingen? Vertel het aan de laboranten of uw radiotherapeut-oncoloog. Dan kunnen zij u advies geven over wat u kunt doen. 

Meer informatie

Informatie over tumoren in de botten

 

Enkele adviezen

Hoe ziet de behandelroute eruit?

Dit zijn de stappen die u gaat volgen.

 • Aanmelding
  Aanmelding
 • Consult
  Consult
 • Voorlichting
  Voorlichting
 • CT-scan
  CT-scan
 • Bestralingsplan
  Bestralingsplan
 • Bestralingen
  Bestralingen
 • Controle & vervolg
  Controle & vervolg
 • Aanmelding

  Aanmelding

  Uw behandelend arts uit het ziekenhuis heeft u aangemeld voor radiotherapie. Het ZRTI belt u om een afspraak te maken. Bij uw eerste bezoek aan het ZRTI zet de doktersassistente uw gegevens in uw dossier en maakt ze een foto van u.

 • Consult

  Consult

  Tijdens uw eerste bezoek aan het ZRTI bespreekt de radiotherapeut-oncoloog of physician assistant (PA) met u de behandelmogelijkheden. De radiotherapeut-oncoloog is een arts die gespecialiseerd is in het behandelen van kanker met behulp van straling. Een physician assistant kan taken overnemen van deze arts.

 • Voorlichting

  Voorlichting

  Na het gesprek met de radiotherapeut-oncoloog of physician assistant krijgt u van een laborant informatie over de behandelroute. Door middel van foto’s en video’s krijgt u een indruk van wat u te wachten staat. Uiteraard kunt u vragen stellen en vertellen waar u zich zorgen om maakt.

 • CT-scan

  CT-scan

  Na het voorlichtingsgesprek maken laboranten een CT-scan van het deel van uw lichaam dat bestraald gaat worden. De arts of physician assistant en laboranten gebruiken de beelden om een bestralingsplan voor u te maken. 

 • Bestralingsplan

  Bestralingsplan

  De periode tussen het maken van CT-scan en de eerste bestraling duurt ongeveer een week. In die periode maken de arts of physician assistant (PA) en laboranten voor u een bestralingsplan. Daarin geven ze aan hoe er bestraald wordt en met welke dosis.

 • Bestralingen

  Bestralingen

  Na de laatste controle van het bestralingsplan kunt u starten met de bestralingen. Tijdens deze periode komt u zo vaak als nodig is naar het ZRTI voor een bestraling. Per keer duurt uw afspraak ongeveer tien tot dertig minuten.

 • Controle & vervolg

  Controle & vervolg

  Tijdens en na de bestralingsperiode spreekt u met uw radiotherapeut-oncoloog of een physician assistant hoe uw behandeling verloopt. Het gesprek gaat vooral over de effecten en bijwerkingen die u ervaart.

Heeft u vragen?
Neem contact
met ons op.

Heeft u vragen en wilt u meer weten over een specifieke behandeling? Wij helpen u graag verder.