Consult

Tijdens uw eerste afspraak bij het ZRTI bespreekt de radiotherapeut-oncoloog of physician assistant met u de behandelmogelijkheden. De radiotherapeut-oncoloog is een arts die gespecialiseerd is in het behandelen van kanker met behulp van straling. Een physician assistant kan taken overnemen van deze arts.

Consult

Nadat u zich heeft gemeld bij de receptie en doktersassistente, heeft u een gesprek (consult) met een radiotherapeut-oncoloog of PA van het ZRTI. Dit gesprek duurt ongeveer een uur.

Dit kunt u verwachten:

  • De radiotherapeut-oncoloog of PA haalt u op uit de wachtkamer en nodigt u uit in een spreekkamer. De arts/PA praat met u over uw situatie en de behandelmogelijkheden. Hij of zij zal u daarbij verschillende vragen stellen. Uiteraard kunt u ook zelf vragen aan de arts stellen.
  • Het kan gebeuren dat de arts/PA u lichamelijk wil onderzoeken, om te kunnen bepalen wat de best passende behandeling voor u is.
  • Vervolgens bespreekt de radiotherapeut-oncoloog of PA met u welke behandeling het meest passend voor u is. Daarbij komt aan bod hoe vaak u bestraling krijgt, hoeveel keer per week en welke voorbereidingen nodig zijn. Ook geeft de arts/PA aan wat de bijwerkingen kunnen zijn.
  • De arts/PA vraagt of u toestemming geeft om deze behandeling te starten.
  • Na het gesprek wijst de doktersassistente u de weg naar de wachtkamer voor het voorlichtingsgesprek.

Soms heeft de arts/PA eerst meer informatie nodig om een goed behandelplan te maken. In dat geval vraagt de arts/PA aanvullend diagnostisch onderzoek aan, bijvoorbeeld een MRI-scan, PET-scan of biopsie. Deze aanvullende onderzoeken vinden op een ander moment plaats in een ziekenhuis.

Enkele adviezen

  • Tijdens de eerste afspraak bij het ZRTI krijgt u veel informatie. Neem daarom gerust een familielid of naaste mee. Twee horen immers meer dan één.  
  • Maak vooraf een lijstje met vragen die u wilt stellen. Neem dat lijstje mee naar uw eerste afspraak. Zo weet u zeker dat u niets vergeet.
  • Heeft u later toch nog een vraag? Dan kunt u die altijd stellen, bijvoorbeeld per telefoon of tijdens een van uw afspraken.
     

Patiënt bij het ZRTI.

De behandelroute (video)