"Drie jaar opleiding zijn voorbij gevlogen!"

Judith van Dijke volgde de in-service opleiding tot MBB’er bij het ZRTI. “De afgelopen drie jaar zijn voorbij gevlogen!”

Al op de middelbare school wist Judith van Dijke dat ze in de zorg wilde werken. Maar wát ze precies wilde gaan doen, wist ze niet. Totdat ze op een open dag van het ziekenhuis in aanraking kwam met het ZRTI en daar kennismaakte met de in-service opleiding tot medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er), ook wel radiotherapeutisch laborant genoemd. Drie jaar later is Judith bijna klaar met haar opleiding en zit ze perfect op haar plaats bij het ZRTI. 

“De decaan van de middelbare school gaf me de tip om eens naar die open dag te gaan. Want bij bijna alle opleidingen in de zorg had ik het gevoel: dit is het nét niet. Bij het ZRTI dacht ik meteen: dit wil ik. Ik volg een driejarige opleiding bij de Erasmus MC Academie in Rotterdam, maar het grootste deel van mijn opleiding bestaat eigenlijk uit werken in de praktijk bij het ZRTI. Er is trouwens ook een vierjarige opleiding tot MBB’er, maar daarbij ligt de nadruk deels op de röntgenafdeling in het ziekenhuis en ik wist toch al zeker dat ik daar niet wilde werken. Daar zie je patiënten maar heel kort, terwijl je ze hier tijdens hun behandeling bijna elke dag ziet. Het patiëntencontact is minder vluchtig en dat sprak me aan. Een andere reden dat ik voor radiotherapie heb gekozen, is dat mijn vader is overleden aan kanker. Op deze manier hoop ik een steentje bij te dragen aan de genezing van andere mensen die ook met deze ziekte geconfronteerd worden.”

De opleiding

De eerste drie maanden van haar opleiding heeft Judith voornamelijk doorgebracht op school in Rotterdam. “Daarna ging ik werken bij het ZRTI. In het begin moest ik nog vaak naar school, maar gaandeweg de opleiding wordt dat steeds minder. Op dit moment zit ik in de afrondende fase van mijn opleiding en ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek naar triggered imaging bij 30 patiënten met prostaatkanker. Ik heb onderzocht hoeveel de in de prostaat ingebrachte markers gemiddeld afwijken en of de marges die we bij de bestralingen aanhouden, niet kleiner kunnen. Dat zou gunstig zijn, omdat je dan minder omliggend gezond weefsel bestraalt. Uit mijn onderzoek naar zo’n 14.000 markers blijkt dat de marges inderdaad wat kleiner kunnen worden.”

Goede begeleiding

“Al vanaf het begin van de opleiding word je aan een werkbegeleider gekoppeld en er is een helder plan met leerdoelen. De begeleiding is intensief, maar dat is juist fijn. Zeker in het begin, wanneer je nog niet zoveel zelf kunt doen, is het prettig dat je goed wordt begeleid. Ook leuk: je werkt op allebei de locaties van het ZRTI en je draait mee bij zowel de voorbereiding van de behandelingen als de uitvoering ervan op de bestralingstoestellen zelf. Zo leer je het hele behandeltraject kennen en kun je ontdekken wat het beste bij je past.”

Baan bij het ZRTI

Judith zal, als alles goed gaat, in juni haar diploma behalen. “De drie jaar van mijn opleiding zijn echt voorbij gevlogen. Het was alles wat ik verwacht had en ik zou het iedereen aanraden die een combinatie van zorg en techniek wel ziet zitten. Zeker het feit dat je het meeste in de praktijk leert, was voor mij een pluspunt van dit traject. Ik heb het heel erg naar mijn zin hier. En het mooie is: ik heb een baan aangeboden gekregen bij het ZRTI, dus ook na mijn afstuderen hoop ik hier te blijven!”

Uw behandeling in zeven stappen

 • Aanmelding
  Aanmelding
 • Consult
  Consult
 • Voorlichting
  Voorlichting
 • CT-scan
  CT-scan
 • Bestralingsplan
  Bestralingsplan
 • Bestralingen
  Bestralingen
 • Controle & vervolg
  Controle & vervolg
 • Aanmelding

  Aanmelding

  Uw behandelend arts uit het ziekenhuis heeft u aangemeld voor radiotherapie. Het ZRTI belt u om een afspraak te maken. Bij uw eerste bezoek aan het ZRTI zet de doktersassistente uw gegevens in uw dossier en maakt ze een foto van u.

 • Consult

  Consult

  Tijdens uw eerste bezoek aan het ZRTI bespreekt de radiotherapeut-oncoloog of physician assistant (PA) met u de behandelmogelijkheden. De radiotherapeut-oncoloog is een arts die gespecialiseerd is in het behandelen van kanker met behulp van straling. Een physician assistant kan taken overnemen van deze arts.

 • Voorlichting

  Voorlichting

  Na het gesprek met de radiotherapeut-oncoloog of physician assistant krijgt u van een laborant informatie over de behandelroute. Door middel van foto’s en video’s krijgt u een indruk van wat u te wachten staat. Uiteraard kunt u vragen stellen en vertellen waar u zich zorgen om maakt.

 • CT-scan

  CT-scan

  Na het voorlichtingsgesprek maken laboranten een CT-scan van het deel van uw lichaam dat bestraald gaat worden. De arts of physician assistant en laboranten gebruiken de beelden om een bestralingsplan voor u te maken. 

 • Bestralingsplan

  Bestralingsplan

  De periode tussen het maken van CT-scan en de eerste bestraling duurt ongeveer een week. In die periode maken de arts of physician assistant (PA) en laboranten voor u een bestralingsplan. Daarin geven ze aan hoe er bestraald wordt en met welke dosis.

 • Bestralingen

  Bestralingen

  Na de laatste controle van het bestralingsplan kunt u starten met de bestralingen. Tijdens deze periode komt u zo vaak als nodig is naar het ZRTI voor een bestraling. Per keer duurt uw afspraak ongeveer tien tot dertig minuten.

 • Controle & vervolg

  Controle & vervolg

  Tijdens en na de bestralingsperiode spreekt u met uw radiotherapeut-oncoloog of een physician assistant hoe uw behandeling verloopt. Het gesprek gaat vooral over de effecten en bijwerkingen die u ervaart.