Medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundigen (radiotherapeutisch laboranten)

Een medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) radiotherapie is dé schakel tussen de patiënt en de techniek. Belangrijke taken zijn: de CT-scan maken, om daar vervolgens het bestralingsplan voor op te stellen, de patiënt begeleiden op het bestralingstoestel en het uitvoeren van de bestralingsbehandeling.

Wat doet een MBB’er?

Voor patiënten met verschillende vormen van kanker bereid een (leerling) MBB’er de bestraling voor en voert deze uit met behulp van moderne technische apparatuur. Daarnaast werkt een MBB’er nauw samen met andere professionals, zoals radiotherapeut-oncologen, klinisch fysici en andere collega’s. De bestralingsbehandeling wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de radiotherapeut-oncoloog.

Onder voorbereiding van de bestralingsbehandeling valt het maken van CT-scans, fixatiemaskers en bestralingsplannen.

Het ontvangen, begeleiden en bestralen van de patiënt op het bestralingstoestel valt onder het uitvoeren van de bestralingsbehandeling. Het uitvoeren van deze behandeling is heel nauwkeurig werk omdat de tumor een zo hoog mogelijke dosis straling moet krijgen maar tegelijk de omliggende gezonde organen zo min mogelijk beschadigd mogen worden.

Opleidingsmogelijkheden

Ben je geïnteresseerd in de techniek in de zorg en vind je patiëntcontact een belangrijk onderdeel van je dagelijkse werkzaamheden? Het ZRTI biedt jaarlijks in samenwerking met Erasmus MC Academie Rotterdam opleidingsplaatsen aan voor MBB’ers. Dit wordt een inservice opleiding genoemd. Bij de inservice opleiding combineer je werken en leren. Je leert op school en daarnaast leer je al werkend in de beroepspraktijk. Tijdens de drie jaar durende inservice opleiding MBB’er kom je in dienst van het ZRTI.

De eerste drie maanden van je opleiding krijg je een leerovereenkomst (met zakgeld) en ga je alleen maar naar school in Rotterdam. Na drie maanden krijg je een leer- en arbeidsovereenkomst en ga je werken en leren combineren. Vanaf dat moment ontvang je een salaris. Het volledige lesgeld wordt door ZRTI betaald, evenals de reiskosten die je voor je opleiding maakt.

Als inservice student ben je ook gewoon werknemer en val je dus onder de CAO Ziekenhuizen. Dat houdt onder andere in dat je recht hebt op vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

Op de website van het Erasmus MC vind je ook informatie over deze opleiding.

Vooropleiding

Om in aanmerking te komen voor deze opleiding dien je minimaal te beschikken over een HAVO- of VWO-diploma met het profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek of een MBO-diploma niveau 4. Ben je al in het bezit van het diploma radiodiagnostisch laborant, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verkorte leerroute.

Kijk hier voor onze actuele vacatures.

Stageplaatsen MBRT opleiding Eindhoven

Voor studenten van de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) op de Hogeschool Fontys in Eindhoven hebben wij regelmatig (voltijd) stageplaatsen. Zodra wij een vacature hebben wordt dit doorgegeven aan de school.

"De patiënt goed door de behandeling begeleiden geeft mij voldoening"

Anne is medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige bij het ZRTI.

Lees hier haar verhaal.

"Studenten blijven na hun stage graag bij ons werken"

Dorien is naast haar werk als medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige ook praktijkbegeleider.

Lees hier haar verhaal.

"De drie jaar van mijn opleiding zijn voorbij gevlogen!"

Judith volgde de in-service opleiding tot medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige bij het ZRTI. Lees hier haar verhaal.