Alles over bestraling van de blaas.
Hier vindt u informatie over blaaskanker, de bestraling ervan en mogelijke bijwerkingen. Daarnaast geven wij u adviezen voor een goed verloop van de behandeling.
Hier vindt u informatie over blaaskanker, de bestraling ervan en mogelijke bijwerkingen. Daarnaast geven wij u adviezen voor een goed verloop van de behandeling.
In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 4600 mensen de diagnose blaaskanker. Blaaskanker ontstaat meestal vanuit het slijmvliesweefsel van de blaaswand. De tumor kan zich in het slijmvlies bevinden maar ook zijn doorgegroeid naar de blaasspier. Door de tumor hebben patiënten vaak problemen met plassen en kan er bloed in de urine zitten.
Een tumor in de blaas kan op verschillende manieren behandeld worden. Bijvoorbeeld door middel van een operatie, blaasspoeling/chemotherapie, immunotherapie, inwendige bestraling, chemoradiatie of uitwendige bestraling (radiotherapie). Afhankelijk van de situatie van de patiënt en het behandeldoel worden één of meer behandelmethoden gecombineerd. In het ZRTI behandelen we patiënten door middel van uitwendige bestraling. Straling maakt de kankercellen kapot waardoor ze niet verder kunnen groeien en zich niet meer kunnen verspreiden. Het lichaam ruimt de kapotte kankercellen vervolgens zelf op. Op die manier zetten we bestraling in om iemand te genezen (curatieve behandeling) of de klachten te verminderen (palliatieve behandeling).
Voor bestraling van de blaas doorloopt de patiënt bij het ZRTI de zeven stappen van de behandelroute. Tijdens de CT-scan en de bestralingen moet de blaas van de patiënt leeg zijn. De duur van de bestralingsperiode is afhankelijk van de situatie van de patiënt en het behandeldoel. De duur kan dan ook variëren van één keer tot 33 keer, waarbij de patiënt iedere werkdag bestraling krijgt. Een bestralingsafspraak duurt ongeveer tien tot twintig minuten, afhankelijk van de gebruikte techniek. Voorafgaand aan de behandeling bespreekt de radiotherapeut-oncoloog de behandelroute en de duur met de patiënt.
Bij een aantal patiënten met blaaskanker passen we Plan of the Day toe. Bij deze techniek maken we vooraf meerdere bestralingsplannen. Elke dag bepalen we welk bestralingsplan het beste past bij de mate waarin de blaas op dat moment gevuld is. Vervolgens voeren we het plan uit op het bestralingstoestel. Om dit goed voor te bereiden is het belangrijk dat een Plan of the Day-patiënt vóór het voorlichtingsgesprek goed uitplast. Tijdens het voorlichtingsgesprek drinkt de patiënt een beker water waarna de CT-scan wordt gemaakt. Na de CT-scan moet de patiënt weer uitplassen waarna een tweede CT-scan wordt gemaakt. Zo hebben we beelden van verschillende situaties in het lichaam en kunnen we per dag het beste bestralingsplan uitkiezen.
Van de bestralingen zelf voelen patiënten niets. Tijdens en na de bestralingsperiode kunnen er wel bijwerkingen ontstaan. De bijwerkingen kunnen per persoon verschillend zijn. Bijwerkingen die vaak voorkomen bij bestraling van de blaas zijn:
Meestal gaan de klachten vanzelf over binnen een paar weken na het einde van de bestralingen. Gaan de bijwerkingen niet vanzelf over? Neem dan contact op met uw radiotherapeut-oncoloog van het ZRTI.
Informatie
Lotgenotencontact
Heeft u vragen en wilt u meer weten over een specifieke behandeling? Wij helpen u graag verder.