"Het zorgarrangement was een leuke verrassing!”

Pierre en zijn vrouw verbleven een midweek aan de Vlissingse boulevard, op wandelafstand van het ZRTI.

Het was eigenlijk een terloopse vraag die Pierre Jongeneelen (76) uit Kamperland vorig jaar aan zijn huisarts stelde: of de PSA-waarde in zijn bloed niet eens gecontroleerd kon worden? Dat leek de huisarts een goed idee, gezien Pierre’s leeftijd. De waarden bleken verhoogd: Pierre had prostaatkanker. Een half jaar en diverse onderzoeken later meldde hij zich bij het ZRTI voor radiotherapie. Halverwege het behandeltraject verbleven Pierre en zijn vrouw een midweek in een appartement aan de Vlissingse boulevard, op wandelafstand van het ZRTI. 

Verrassing

“Toen we ter voorbereiding op mijn behandeling een afspraak bij het ZRTI hadden, kwam ook ter sprake dat we gebruik konden maken van het zorgarrangement. Dat is een verblijf van vier nachten in een door het ZRTI geselecteerde accommodatie. We kwamen daarvoor in aanmerking vanwege onze woonplaats. Ons verblijf was een appartement van de Gulden Stroom aan het strand in Vlissingen. We wisten van tevoren niets over deze mogelijkheid, dus het was een heel leuke verrassing.”

Welkome afwisseling

De twintig bestralingen die Pierre onderging, vonden eind 2020 en begin 2021 plaats. “De feestdagen zaten daar natuurlijk nog tussen, dus het heeft in totaal iets meer dan vier weken geduurd. Halverwege het traject verbleven we een midweek in het appartement en die timing bleek ideaal. Want hoewel de bestralingen zelf en het rijden van en naar Vlissingen natuurlijk geen hele dag in beslag nemen, ben je gedurende die weken toch met weinig anders bezig. Je leeft de hele dag naar zo’n behandeling toe, want het is niet niks. Het verblijf in Vlissingen was dan ook een welkome afwisseling; het brak het traject een beetje.”

Even ontspannen

Het ZRTI is op loopafstand van het appartementencomplex De Gulden Stroom, dus hielden Pierre en zijn vrouw tijd over om ontspannen te genieten van hun verblijf. “Het was geen fantastisch weer en vanwege corona waren de winkels en restaurantjes dicht, maar we hebben toch fijn gewandeld op het strand, boodschappen gedaan, lekker gekookt en gewoon genoten van het mooie uitzicht, zo pal aan zee. Ondanks alles hebben we daar echt even kunnen ontspannen.” 

Vriendelijk en behulpzaam

De behandeling bij het ZRTI is Pierre gelukkig erg meegevallen. “Pas na zo’n vijftien bestralingen begon ik wat bijwerkingen op te merken, maar echte pijn of klachten heb ik eigenlijk niet gehad. In die zin mag ik dus zeker van geluk spreken. Wat me ook opviel was hoe vriendelijk iedereen bij het ZRTI was. Je wordt in alle rust ontvangen en we zijn niemand, maar dan ook echt níemand, tegengekomen met een slecht humeur. Terwijl het voor hen nu met alle coronamaatregelen natuurlijk ook allemaal anders is. Maar iedereen was al die tijd even aardig en behulpzaam.”

Afwachten

Op het moment van schrijven is de laatste bestraling twee weken geleden. “En ik heb eigenlijk helemaal nergens last van. Maar ja, ik had sowieso geen klachten die erop wezen dat er iets mis was. Binnenkort moet ik naar de dokter voor controle en dat is natuurlijk wel heel spannend. Het afwachten of de behandeling is aangeslagen: dat is best moeilijk. Het is dus hopen op goed nieuws en lage PSA-waarden.”
 

Meneer Jongeneelen 2.jpg