Roosendaal en bravis.jpg

Nauwe samenwerking ZRTI en Bravis om breuk in de rug te voorkomen

Het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI), de Bravis Orthopedie Kliniek en het Bravis Oncologie Centrum werken tegenwoordig nauw samen. Zij zijn een gezamenlijk spreekuur gestart voor patiënten die botuitzaaiingen hebben. Een tumor kan namelijk uitzaaien naar andere delen van het lichaam, waaronder botten. Botuitzaaiingen komen vaak voor in de wervelkolom.

Deze zogenoemde wervelmetastasen kunnen niet alleen pijn veroorzaken, maar ook een breuk in de wervelkolom. Een breuk kan weer leiden tot een (gedeeltelijke) dwarslaesie. Het is aan de orthopedisch chirurg om dit te voorkomen. In tegenstelling tot het verleden, waarin alleen bestraald werd, wordt er nu voorafgaand aan de bestralingen geopereerd. De wervelkolom wordt dan gestabiliseerd met schroeven en staven. Dit maakt de kans op een breuk aanzienlijk kleiner. Als de wond na twee weken genezen is wordt de patiënt bestraald.

Gezamenlijk spreekuur
Elke dinsdag houden de orthopedisch chirurg en de radiotherapeut-oncoloog nu een gezamenlijk spreekuur. Zij zien dan samen de patiënten die voor deze operatie in aanmerking komen. Meer hierover leest u hier.

  • 10-11-2023
  • Algemeen