2018 Polikliniek Vlissingen.jpg

ZRTI introduceert nieuwe behandeltechniek voor patiënten met prostaatkanker

Per 1 augustus 2022 biedt het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen en Roosendaal een nieuwe bestralingstechniek aan voor een geselecteerde groep patiënten met prostaatkanker. Deze techniek wordt ook wel extreme hypofractionatie genoemd. Met deze nieuwe behandelmethode hoeven patiënten nog maar vijf keer voor een bestralingssessie naar het ZRTI te komen, in tegenstelling tot de huidige serie van twintig bestralingen.

Doordat patiënten nog maar vijf bestralingsbehandelingen krijgen wordt de dosis per behandeling ongeveer tweeëneenhalf keer hoger om hetzelfde resultaat te verkrijgen. De tumor wordt heel nauwkeurig bestraald met een hoge dosis. Het voordeel van deze techniek is dat patiënten gemiddeld minder bestralingen hoeven te ondergaan. De kans op bijwerkingen blijft gelijk.

Positiebepaling
Voor de bestraling krijgen patiënten speciale goudmarkers in de prostaat. Dit zijn heel kleine staafjes die door de uroloog in het ziekenhuis met een naald in de prostaat aangebracht zijn. De goudmarkers worden gebruikt om de prostaat goed te kunnen lokaliseren tijdens de bestraling. Doordat de goudmarkers de positie van de prostaat representeren is het mogelijk om de positie van de prostaat tijdens de behandeling te monitoren.

Nieuw in de behandeling van de prostaat is, dat gedurende de bestraling zelf, steeds röntgenfoto’s van de prostaat gemaakt worden. Doordat de goudmarkers tijdens de behandeling gemonitord worden, is de minste beweging van de prostaat te detecteren. Wanneer dit gebeurt, kan de behandeling direct gestaakt worden om te corrigeren voor deze beweging. Op deze manier waarborgen we dat de prostaat altijd goed bestraald wordt: we weten namelijk steeds waar deze zich bevindt. Implementatie van deze nieuwe techniek zorgt ervoor dat we nog beter in staat zijn de prostaat precies én tot een hoge(re) dosis te bestralen.

Selecte groep patiënten
Onderzoek toont aan dat de nieuwe bestralingstechniek, op basis van extreme hypofractionering, gelijkwaardige resultaten laat zien ten opzichte van de huidige bestralingstechniek. Niet iedere patiënt met prostaatkanker komt voor deze behandeling in aanmerking. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de waarde van het Prostaat Speficiek Antigeen (PSA), de agressiviteit van de tumor (Gleasonscore) en het stadium van de tumor. Ook is het mogelijk dat patiënten niet behandeld mogen worden met deze nieuwe behandeltechniek. Bijvoorbeeld als zij een heupprothese hebben, al bestaande ernstige plasklachten of darmaandoeningen.

Wij zijn trots op deze uitbreiding van onze behandeltechnieken!

  • 02-08-2022
  • Algemeen