Eigen beeld.jpg

ZRTI neemt hypermodern bestralingstoestel in gebruik voor patiënten met prostaatkanker

Op 7 februari werd hij binnen gereden in Vlissingen: ons eerste Ethos Therapy bestralingstoestel. Er ging ruim 1,5 jaar voorbereidingen aan vooraf. Op 24 april 2023 werd de eerste patiënt behandeld op dit toestel. Een mijlpaal waar we trots op zijn!

Een behandeling op dit nieuwe toestel is innovatief, nauwkeurig en snel. Het bestralingsplan kan zich tijdens de bestralingsbehandeling aanpassen aan de anatomie van de patiënt. Elmy Osté, projectmanager, vertelt: “Dit nieuwe apparaat is geen toestel zoals alle toestellen die het ZRTI decennialang heeft vervangen. Dit toestel benadert de bestralingsbehandeling anders. Waar op andere toestellen je elke dag volgens dezelfde dosisberekening werkt, kan dit toestel telkens ter plekke de bestralingsbehandeling op maat maken voor die ene dag”.

Online adaptieve radiotherapie
Naast de stralingsapparatuur bevindt zich ook een CT-scanner in het toestel. “Voordat de bestralingsbehandeling begint maakt het toestel eerst een CT-scan. Wanneer daaruit blijkt dat de tumor wat verschoven is door bijvoorbeeld darmgas, een volle blaas of darmvulling kan de Ethos het bestralingsplan automatisch aanpassen, gebaseerd op de anatomie van de patiënt op dat moment. Dit wordt ook wel online adaptieve radiotherapie genoemd”, aldus Elmy. Dit betekent dat de behandeling nog nauwkeuriger uitgevoerd kan worden.

Voor de toekomst
Vooralsnog behandelen we met de Ethos een selecte patiëntengroep. Het apparaat wordt ingezet voor patiënten met prostaatkanker. We hebben nu een mooie mix toestellen waar we goed de toekomst mee in kunnen. Deze innovatieve manier van bestralen is een welkome uitbreiding van onze behandeltechnieken. Het past bij onze missie om een zo groot mogelijk effect van de behandeling te bereiken en de kans op bijwerkingen zo min mogelijk te maken. Ook voor onze locatie in Roosendaal staat in 2024 een Ethos-toestel op de planning.

  • 09-05-2023
  • Algemeen