005  jaren 80_eerste jaren_zrti.jpg

40 jaar bestraling in Zeeland

Deze maand is het veertig jaar geleden dat we in Vlissingen de eerste patiënt bestraalden. Dankzij de goede samenwerking met verwijzende ziekenhuizen hebben we ons in de afgelopen veertig jaar ontwikkeld tot een onmisbare pijler in de Zeeuwse zorg. Daar zijn we trots op!

Hospitaalbunker

Wist u dat het ZRTI oorspronkelijk gevestigd was in een oude hospitaalbunker uit de Tweede Wereldoorlog? Deze bunker is tijdens deze oorlog gebouwd op het terrein van het voormalige ziekenhuis Bethesda-Sint-Joseph in Vlissingen. De muren van deze bunker, die tweeënhalve meter dik zijn, zorgen er nu nog steeds voor dat straling tegengehouden wordt.

Eerste patiënt bestraald

Op 10 april 1981 werd het ZRTI in Vlissingen officieel geopend. Na installatie van een bestralingstoestel werd de eerste patiënt die maand bestraald. In het eerste jaar na de oprichting werden er in Vlissingen al 450 patiënten per jaar behandeld. Vervolgens waren een tweede bestralingstoestel, een eigen radiotherapeut en een aantal radiotherapeutisch laboranten begin jaren negentig een feit.

Om ook patiënten in West-Brabant radiotherapie dicht bij huis te kunnen bieden werd op 2 juli 2014 locatie Roosendaal geopend. Onze vestiging in Roosendaal paste in de visie van het toenmalige Lievensberg Ziekenhuis en Franciscus Ziekenhuis om de oncologische zorg in Roosendaal te concentreren. De nauwe samenwerking met het Bravis Oncologie Centrum hebben we in de afgelopen jaren steeds verder versterkt.

Bent u benieuwd hoe het ZRTI zich in de afgelopen jaren ontwikkeld heeft? Onze collega’s Jo, Ingrid en Kees-Jan vertellen u er alles over in dit interview. Zeker de moeite waard om te lezen!

  • 06-04-2021
  • Algemeen