Gerustgesteld door grondige aanpak

Pieternel Hoeve kreeg borstkanker

Rond hemelvaart 2019 ontdekte Pieternel Hoeve (47) een knobbeltje in haar borst. De huisarts stuurde haar meteen door naar het ziekenhuis voor een mammografie, echo en punctie. “Toen begon het wachten. Een week later kreeg ik de uitslag en bleek het borstkanker te zijn. Het plan was: eerst chemotherapie om de tumor te verkleinen, daarna een operatie en tot slot bestralingen bij het ZRTI.”

“Tussen de drie onderdelen van de behandeling zat ongeveer een maand. In het begin denk je dan: hè, schiet op, het mag van mij wel sneller. Maar achteraf gezien is het toch ook wel goed om eerst te herstellen voor je aan de volgende behandeling begint. Begin januari 2020 ben ik gestart met de bestralingen.”

Fulltime job

Omdat Pieternel in Zeeuws-Vlaanderen woont en elke dag met de taxi naar het ZRTI in Vlissingen ging, was de radiotherapeutische behandeling behoorlijk tijdrovend. “Het voelde bijna als een fulltime job; het was best wel pittig. Je bent immers twee keer drie kwartier tot een uur aan het rijden voor een bestralingsafspraak van een kwartier. Ik wilde in eerste instantie zelf heen en weer rijden, maar er werd me aangeraden om toch met de taxi te gaan. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want de verzekering vergoedde dat gewoon. En hoewel je in principe na een bestraling wel in staat bent om te rijden, was het op deze manier wel zo relaxt.”

Grondig

Eigenlijk zou Pieternel nog vóór de chemotherapie voor een eerste afspraak naar het ZRTI gaan, maar omdat de tumor snel groeide en de chemo dus ook meteen moest starten, ging ze daar pas heen toen ze al ziek was. “Dat heb ik als vervelend ervaren, maar het was wel een goed gesprek dat me vertrouwen gaf in de behandeling en de organisatie. Toen ik eenmaal zover was dat ik bestraald kon worden, kreeg ik een rondleiding en werd aan de hand van scans het bestralingsplan gemaakt. Daar gingen meerdere dagen overheen en daar baalde ik eerst wel van. Maar toen vertelde dokter Wachters mij dat alles in een multidisciplinair overleg werd besproken en dat ze het plan dus niet alleen opstelt. Dat ze dat zo grondig aanpakken, stelde me gerust.”

Stipt

“Wat ik heel fijn vond, was dat ze erg stipt zijn bij het ZRTI. Afspraken lopen eigenlijk zelden uit, ik heb maar één keer meegemaakt dat ik later werd geholpen dan gepland. Bovendien werd er rekening gehouden met mijn thuissituatie bij het inplannen van mijn behandelingen. Ik heb drie jonge kinderen en ik wilde weer thuis zijn als zij uit school kwamen. Bij de receptie dachten ze wat dat betreft echt met me mee. Ook fijn: Je merkt er niets van dat ze bij het ZRTI talloze patiënten per dag behandelen. Ze nemen de tijd voor je en bejegenen je heel prettig en persoonlijk. Het aftekenen van de lijnen werd heel discreet gedaan en ik was blij met de sjaal die je krijgt om van de kleedkamer naar de behandelkamer te lopen. Niemand kan je zien, maar het voelt toch beter als je iets om je heen kunt slaan. Je hoort vaak mensen mopperen op de zorg, maar ik heb zelf bij het ZRTI helemaal niets te mopperen gehad. Alles was heel goed geregeld.”

Behandeling geslaagd

Pieternel hoorde onlangs dat de behandelingen geslaagd zijn. “De tumor is helemaal weg en uit de okselklier bleek dat er geen uitzaaiingen zijn. Dat is dus erg fijn. Wel heb ik door de bestralingen wat last van mijn huid. Die was rood en pijnlijk, alsof je verbrand bent na een dag op het strand. Dokter Wachters had me al verteld dat dat nog tot vier weken na de bestraling kan doorwerken, dus ik ben er niet van geschrokken. Het is alleen wel jammer dat bij alle behandelingen zoveel bijverschijnselen horen. Voorheen voelde ik me niet ziek, maar nu heb ik een slechtere conditie, heb ik witte krullen in plaats van blond stijl haar en ben ik vervroegd in de overgang gekomen. Maar ik ben goed aan het herstellen en ik kan hopelijk snel weer aan het werk.”

Foto2.jpg