“De patiënt goed door de behandeling begeleiden geeft mij voldoening”

Toen de opleiding Verloskunde niet bleek te zijn wat Anne Alblas ervan verwachtte, ging ze op zoek naar een andere opleiding die bij haar zou passen. Een vacature voor een duaal traject om te worden opgeleid tot MBB’er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige – ook wel laborant) bij het ZRTI in Vlissingen trok haar aandacht. Twaalf jaar later werkt Anne nog altijd met veel plezier bij het ZRTI. Inmiddels niet meer alleen als laborant, maar ook als functioneel applicatiebeheerder.

“De combinatie tussen techniek, werken in een team en het intensieve contact dat je met patiënten hebt, sprak mij aan in de vacature van het ZRTI. Toen ik eenmaal startte met de vierjarige opleiding en met het werk, bleek dit inderdaad de juiste keuze te zijn voor mij. Als MBB’er kun je ook werken in de diagnostiek – bijvoorbeeld op de röntgenafdeling in een ziekenhuis – maar het contact met patiënten is daar vluchtiger. Bij ons komen mensen die al andere onderzoeken of behandelingen gehad hebben. Zij komen gedurende langere tijd meerdere malen per week bij ons voor hun behandeling. Je bouwt dan een bepaalde band met een patiënt op en dat vind ik heel prettig aan mijn werk bij het ZRTI.”

Begeleiden in het proces

“Tijdens het voorlichtingsgesprek vertel ik patiënten wat ze kunnen verwachten tijdens de behandeling. Vaak maken we aansluitend een CT-scan om te bepalen hoe de bestraling zo nauwkeurig mogelijk kan plaatsvinden. Samen met de patiënt zoek ik een bestralingshouding waarin de patiënt goed kan liggen: wat is haalbaar, wat kun je een tijdje volhouden? Ik zie het als mijn taak om de behandeling gemakkelijker te maken voor de patiënten, in plaats van vervelender. Want niemand komt hier voor z’n plezier binnen: vrijwel iedereen is gespannen en heeft vervelend nieuws gekregen. Ik vind het daarom belangrijk om mensen te laten wennen aan het proces en hen door de behandeling heen te begeleiden. Omdat je patiënten in veel gevallen dagelijks ziet, gaan de gesprekken na verloop van tijd niet meer alleen over hun ziekte of gezondheid. De gesprekken gaan dan bijvoorbeeld over de fietstocht die ze dat weekend hebben gemaakt. Het geeft veel voldoening als ik merk dat patiënten blij en gerustgesteld zijn dat ze de bekende gezichten weer zien zodra ze de behandelruimte in stappen.”

Breed ontwikkelen

“Bij het ZRTI word je gestimuleerd om je breed te ontwikkelen. Dat is heel fijn, want hoeveel voldoening het ook geeft om patiënten te begeleiden: als je jarenlang 36 uur per week alleen maar aan de bestralingstafel zou staan, zou de uitdaging op een gegeven moment weg zijn. Daarom hebben alle MBB’ers ook neventaken, zoals het maken van CT-scans en het maken van behandelplanningen. Zelf ben ik sinds enkele jaren één dag per week functioneel applicatiebeheerder van ons elektronisch patiëntdossier P2C en van de personeelsplanningssoftware. Ik heb ICT altijd al interessant gevonden, dus dit past goed bij mij. Als er technisch iets niet klopt in de applicatie, los ik het op. Ook ondersteun ik mijn collega’s bij het invullen en het gebruiken van het elektronisch patiëntdossier. Als zij een mogelijkheid missen of vastlopen bij het gebruik van het systeem, probeer ik dat samen met de leverancier van de software op te lossen. Soms betekent dat bijvoorbeeld dat er een extra module moet worden aangekocht, of zelfs speciaal moet worden geschreven. Ik heb contact met collega’s binnen de hele organisatie en dat maakt dit tot een heel waardevolle toevoeging aan mijn takenpakket.”

Werken bij ZRTI

“Op dit moment hebben we een vacature voor een MBB’er openstaan. Om te werken bij het ZRTI moet je een echte teamplayer zijn. Ook moet je affiniteit hebben met techniek en moet je heel nauwgezet kunnen werken. Tegelijkertijd is het natuurlijk ook belangrijk dat je empathisch bent, dat je je kunt inleven in de patiënt. Betrokkenheid bij patiënten én met je collega’s is essentieel. Wanneer je over deze eigenschappen beschikt, is het ZRTI een ideale werkgever die je veel mogelijkheden biedt om je te ontwikkelen.”

CR Speerpunten

CR Speerpunten

  • Toekomst van de radiotherapie in Zeeland, westelijk Noord-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden
  • Kwaliteit van zorg die het ZRTI verleent
  • Tevredenheid van patiënten van het ZRTI
  • Goede bereikbaarheid voor patiënten
  • Aandacht voor de zelfregie van de patiënt gedurende het behandel- en nazorgtraject