In-service

Zin in een stralend beroep?

Het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) biedt jaarlijks in samenwerking met Erasmus MC Academie Rotterdam opleidingsplaatsen aan voor radiotherapeutisch laborant.

Wat doet een radiotherapeutisch laborant?
Als (leerling) radiotherapeutisch laborant ben je de schakel tussen de oncologische patiënt en de techniek. Je werkt in teamverband en met geavanceerde apparatuur en computers. Zowel op paramedisch, technisch als sociaal gebied worden er hoge eisen aan je gesteld. Onder verantwoordelijkheid van de radiotherapeut-oncoloog voer je zowel de voorbereiding als de uitvoering van de bestralingsbehandeling uit.

Onder voorbereiding wordt verstaan het maken van CT-scans en het op de computer maken van bestralingsplannen. Dit is heel nauwkeurig werk, omdat je de tumor een zo hoog mogelijke dosis straling wilt geven, maar tegelijkertijd de omliggende gezonde organen zo min mogelijk wilt beschadigen.

Onder uitvoering wordt verstaan het ontvangen, begeleiden en bestralen van de patiënt op het bestralingstoestel.

Deze werkzaamheden samen vormen een interessante en uitdagende functie met veel verantwoordelijkheid en afwisseling.

Wat houdt een in-service opleiding in?
Bij een in-service opleiding combineer je werken en leren. Je leert op school en daarnaast leer je al werkend in de beroepspraktijk. Tijdens de drie jaar durende in-service opleiding radiotherapeutisch laborant kom je in dienst van het ZRTI.

De eerste drie maanden van je opleiding krijg je een leerovereenkomst (met zakgeld) en ga je alleen maar naar school in Rotterdam. Na drie maanden krijg je een leer/arbeidsovereenkomst en ga je werken en leren combineren. Vanaf dat moment ontvang je een salaris. Het volledige lesgeld wordt door het ZRTI betaald evenals de reiskosten die je voor je opleiding maakt.

Als in-service student ben je ook gewoon werknemer en val je dus onder de CAO Ziekenhuizen. Dat houdt o.a. in dat je recht hebt op vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

Vooropleiding
Om in aanmerking te komen voor deze opleiding, dien je minimaal te beschikken over een HAVO of VWO diploma met het profiel natuur & gezondheid of natuur & techniek.

Ben je al in het bezit van het diploma radiodiagnostisch laborant, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verkorte leerroute.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de opleiding en het beroep kun je contact opnemen met Sofie van Dijk of Dorien Vervenne, praktijkbegeleiders, bereikbaar via email: praktijkbegeleiding@zrti.nl

Meer informatie over de opleiding vind je ook op https://www.erasmusmc.nl/academie/organisatie/opleidingen/medisch-ondersteunend/rtl/