“Iedereen is hier 100% gemotiveerd”

Ewoud is nog steeds blij dat hij vijf jaar geleden voor het ZRTI koos.

Lineair versnellertechnicus Ewoud Albach werkte in zijn tijd als medisch technicus in het ADRZ, al regelmatig met de versnellers van de afdeling radiotherapie. Toen het ZRTI een tweede locatie kreeg en er meer mensen nodig waren, heeft hij de overstap gemaakt om volledig voor het ZRTI te gaan werken. Daarvan heeft hij nog geen seconde spijt gehad. 

De versnellers zijn de machines waarmee het ZRTI patiënten behandelt. Grote, complexe machines waarvoor veel expertise nodig is om ze te onderhouden en storingen op te lossen. Samen met zijn drie collega’s is hij hiervoor verantwoordelijk. “Water, gas, elektronica, computers en natuurlijk radiotechniek: eigenlijk zit alles in onze versnellers. Er kunnen dus allerlei oorzaken zijn waarom een machine hapert. In veel gevallen kunnen we dat zelf oplossen, maar grotere reparaties gaan altijd in overleg met de fabrikant van de machines. We onderhouden overigens ook de andere apparatuur binnen het ZRTI.” 

Sneller en nauwkeuriger

Tijdens zijn jarenlange loopbaan in de medische techniek heeft Ewoud veel veranderingen meegemaakt. “Met versnellers werk ik nog maar een jaar of tien, maar je kunt wel stellen dat alles in de loop der jaren steeds sneller, beter en nauwkeuriger is geworden binnen de gezondheidszorg. Tegenwoordig zijn veel machines ook gedeeltelijk een grote computer. Maar dat wil niet zeggen dat je zelf niet meer creatief na kunt denken over oplossingen voor problemen of zelf ideeën kunt bedenken en uitvoeren. Vaak gaat zoiets in overleg met de fysicus. We hebben bijvoorbeeld wel eens hulpstukken gemaakt om bepaalde metingen te kunnen doen, en dan is het leuk om samen een oplossing te bedenken.”

100% gemotiveerd

Ewoud is nog steeds blij dat hij vijf jaar geleden koos voor het ZRTI. “Iedereen is hier 100% gemotiveerd. Als tijdens de koffiepauze wordt gebeld dat een patiënt al binnen is, wordt de koffie niet opgedronken, maar staan de collega’s meteen op om de patiënt te gaan helpen. Het is ook fijn dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor het héle ZRTI, niet alleen voor zijn of haar eigen stukje van het werk. Want als je je beperkt tot alleen de bandbreedte van je eigen taak, dan valt er links of rechts wel eens iets tussen de wal en het schip. Bij het ZRTI rekt iedereen de bandbreedte van zijn werk wat op en doen we allemaal wel eens iets extra’s, zodat alles gedaan wordt. In een relatief kleine organisatie zoals het ZRTI doen mensen dat wat sneller voor elkaar dan in een grote organisatie.”

Korte lijnen, platte organisatie

Ewoud werkt op beide vestigingen van het ZRTI: in Roosendaal en in Vlissingen. “De sfeer op beide plaatsen is grotendeels vergelijkbaar. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat we een platte organisatie zijn met korte communicatielijnen. Er zijn geen ingewikkelde managementlagen, iedereen noemt elkaar bij de voornaam en iedereen helpt elkaar. Maar qua locatie kan niets tippen aan Vlissingen: in de zomer kun je tijdens de lunch zelfs even gaan zwemmen in de zee, het bos is in de buurt, er zijn bijna geen files en de huizenprijzen zijn gunstiger dan in de drukke Randstad. En als ik ’s middags naar huis ga, voelt het een beetje als vakantie. Ik zou niet gauw ergens anders willen werken of wonen.”

Uw behandeling in zeven stappen

  • Aanmelding
    Aanmelding
  • Consult
    Consult
  • Voorlichting
    Voorlichting
  • CT-scan
    CT-scan
  • Bestralingsplan
    Bestralingsplan
  • Bestralingen
    Bestralingen
  • Controle & vervolg
    Controle & vervolg
  • Aanmelding

    Aanmelding

    Uw behandelend arts uit het ziekenhuis heeft u aangemeld voor radiotherapie. Het ZRTI belt u om een afspraak te maken. Bij uw eerste bezoek aan het ZRTI zet de doktersassistente uw gegevens in uw dossier en maakt ze een foto van u.

  • Consult

    Consult

    Tijdens uw eerste bezoek aan het ZRTI bespreekt de radiotherapeut-oncoloog of physician assistant (PA) met u de behandelmogelijkheden. De radiotherapeut-oncoloog is een arts die gespecialiseerd is in het behandelen van kanker met behulp van straling. Een physician assistant kan taken overnemen van deze arts.

  • Voorlichting

    Voorlichting

    Na het gesprek met de radiotherapeut-oncoloog of physician assistant krijgt u van een laborant informatie over de behandelroute. Door middel van foto’s en video’s krijgt u een indruk van wat u te wachten staat. Uiteraard kunt u vragen stellen en vertellen waar u zich zorgen om maakt.

  • CT-scan

    CT-scan

    Na het voorlichtingsgesprek maken laboranten een CT-scan van het deel van uw lichaam dat bestraald gaat worden. De arts of physician assistant en laboranten gebruiken de beelden om een bestralingsplan voor u te maken. 

  • Bestralingsplan

    Bestralingsplan

    De periode tussen het maken van CT-scan en de eerste bestraling duurt ongeveer een week. In die periode maken de arts of physician assistant (PA) en laboranten voor u een bestralingsplan. Daarin geven ze aan hoe er bestraald wordt en met welke dosis.

  • Bestralingen

    Bestralingen

    Na de laatste controle van het bestralingsplan kunt u starten met de bestralingen. Tijdens deze periode komt u zo vaak als nodig is naar het ZRTI voor een bestraling. Per keer duurt uw afspraak ongeveer tien tot dertig minuten.

  • Controle & vervolg

    Controle & vervolg

    Tijdens en na de bestralingsperiode spreekt u met uw radiotherapeut-oncoloog of een physician assistant hoe uw behandeling verloopt. Het gesprek gaat vooral over de effecten en bijwerkingen die u ervaart.