Alles voor de patiënt zo gemakkelijk mogelijk maken

Hester Riemer is doktersassistente bij het ZRTI

Als je de diagnose kanker krijgt en een behandeltraject in gaat, is het belangrijk dat alles zo soepel mogelijk verloopt. Hester Riemer en haar vijf collega-doktersassistenten op de twee ZRTI-locaties zorgen daarvoor. Ze verzorgen niet alleen de planning en de administratieve afhandeling, maar verzorgen in sommige gevallen ook wonden.

“Onze hoofdtaak is ervoor te zorgen dat de arts kan doorwerken en het dossier compleet is. Dat betekent tegelijkertijd dat alles ook voor de patiënt goed geregeld moet zijn. Daarom is ons takenpakket heel divers. We vangen patiënten op die voor een eerste intakegesprek komen en stellen ze wat op hun gemak, als we merken dat ze nerveus zijn. Daarna zorgen we ervoor dat we alle gegevens hebben, inventariseren we welke medicatie mensen gebruiken en proberen we te peilen hoe mobiel iemand is: kan hij of zij snel vallen, is het voor hem of haar lastig om op de behandeltafel te gaan liggen? Dat soort zaken brengen we in kaart.”

Afspraken combineren

Daarnaast verzorgen Hester en haar collega’s de binnenkomende telefoontjes, beantwoorden ze vragen van patiënten en maken ze afspraken. “Daarbij houden we nauw contact met het ziekenhuis. Als iemand bijvoorbeeld ook een afspraak moet maken met de chirurg of de internist in het Bravis ziekenhuis probeer ik er, samen met hun assistentes en secretaresses, voor te zorgen dat die afspraken aansluiten op elkaar. Mensen komen hier al vijf dagen per week voor een behandeling, dan is het vervelend als je nóg een keer extra naar het ziekenhuis moet komen. Dat proberen we dus te combineren.”

Goed gevoel

Hester werkt sinds 2014 bij het ZRTI. “Een bewuste keuze. Ik werkte eerste bij de poli Chirurgie in het ziekenhuis en wilde graag ergens werken waar het wat kleinschaliger is en je de ruimte krijgt om echt mee te denken met de patiënt, om alles voor hem of haar zo gemakkelijk mogelijk te maken. En hoewel ik het soms jammer vind dat ik minder bezig ben met het ‘medische’ werk en meer met administratie, zit ik hier echt op mijn plek. We hebben een klein team en alle neuzen staan dezelfde kant op. We willen allemaal het beste voor de patiënt en ik help op de achtergrond ervoor te zorgen dat alles op rolletjes kan verlopen. Als ik dan iemand hoor zeggen dat hij, ondanks alles, tevreden is over de behandeling bij het ZRTI en er met een goed gevoel op terugkijkt, geeft dat mij heel veel voldoening.”

  • Aanmelding
    Aanmelding
  • Consult
    Consult
  • Voorlichting
    Voorlichting
  • CT-scan
    CT-scan
  • Bestralingsplan
    Bestralingsplan
  • Bestralingen
    Bestralingen
  • Controle & vervolg
    Controle & vervolg
  • Aanmelding

    Aanmelding

    Uw behandelend arts uit het ziekenhuis heeft u aangemeld voor radiotherapie. Het ZRTI belt u om een afspraak te maken. Bij uw eerste bezoek aan het ZRTI zet de doktersassistente uw gegevens in uw dossier en maakt ze een foto van u.

  • Consult

    Consult

    Tijdens uw eerste bezoek aan het ZRTI bespreekt de radiotherapeut-oncoloog of physician assistant (PA) met u de behandelmogelijkheden. De radiotherapeut-oncoloog is een arts die gespecialiseerd is in het behandelen van kanker met behulp van straling. Een physician assistant kan taken overnemen van deze arts.

  • Voorlichting

    Voorlichting

    Na het gesprek met de radiotherapeut-oncoloog of physician assistant krijgt u van een laborant informatie over de behandelroute. Door middel van foto’s en video’s krijgt u een indruk van wat u te wachten staat. Uiteraard kunt u vragen stellen en vertellen waar u zich zorgen om maakt.

  • CT-scan

    CT-scan

    Na het voorlichtingsgesprek maken laboranten een CT-scan van het deel van uw lichaam dat bestraald gaat worden. De arts of physician assistant en laboranten gebruiken de beelden om een bestralingsplan voor u te maken. 

  • Bestralingsplan

    Bestralingsplan

    De periode tussen het maken van CT-scan en de eerste bestraling duurt ongeveer een week. In die periode maken de arts of physician assistant (PA) en laboranten voor u een bestralingsplan. Daarin geven ze aan hoe er bestraald wordt en met welke dosis.

  • Bestralingen

    Bestralingen

    Na de laatste controle van het bestralingsplan kunt u starten met de bestralingen. Tijdens deze periode komt u zo vaak als nodig is naar het ZRTI voor een bestraling. Per keer duurt uw afspraak ongeveer tien tot dertig minuten.

  • Controle & vervolg

    Controle & vervolg

    Tijdens en na de bestralingsperiode spreekt u met uw radiotherapeut-oncoloog of een physician assistant hoe uw behandeling verloopt. Het gesprek gaat vooral over de effecten en bijwerkingen die u ervaart.