“Ik wil me op een positieve manier inzetten voor kankerpatiënten”

Lid van de cliëntenraad bij ZRTI.

Dertien jaar geleden kreeg Ingrid Koopman op jonge leeftijd borstkanker. Radiotherapie was geen onderdeel van haar eigen behandeling, maar de ervaringen en inzichten die ze in die periode heeft opgedaan, wilde ze wel graag inzetten voor andere kankerpatiënten. Dat doet ze nu als lid van de cliëntenraad van het ZRTI. 

Klik bij de eerste kennismaking

“Hoewel ik zelf niet ben behandeld bij het ZRTI, hoorde ik van mensen uit mijn omgeving wel hoe prettig zij de bejegening tijdens hun behandelingen daar hebben ervaren. Ik kende de organisatie dus vooral van de verhalen van anderen. Toen een vriendin mij wees op een vacature in de cliëntenraad van het ZRTI, zei ze dat het echt iets voor mij zou zijn. Ik ben eens gaan kennismaken en het klikte. Dus sinds 1 november 2020 maak ik deel uit van de cliëntenraad.”

Ervaringen inzetten

Ingrid’s motivatie om iets voor andere mensen met kanker te kunnen betekenen, komt voort uit haar eigen ervaringen. “Ik was destijds nog vrij jong en het was zowel fysiek als mentaal een moeilijke periode. Af en toe had ik het gevoel dat ik bij bepaalde onderdelen van mijn behandeling zelf het wiel moest uitvinden. Mijn ervaringen, die dus niet altijd even fijn waren, wil ik op een positieve manier inzetten voor andere patiënten. Nadat ik had gezien en gehoord hoe prettig en persoonlijk de benadering van het ZRTI was, gaf dat de doorslag om op de vacature te reageren.”

Positief beeld

Ingrid had, in het kader van haar sollicitatie, enkele gesprekken met cliëntenraadsleden en de Raad van Bestuur van het ZRTI. “En mijn positieve beeld werd toen eigenlijk wel meteen bevestigd. Zo stellen alle mensen, overal in de organisatie, zich voor met hun voornaam. Dat lijkt iets kleins maar het is een uitingsvorm van de openheid en de betrokkenheid van iedereen in de organisatie – ook de Raad van Bestuur. Zij hechten er echt belang aan dat de cliëntenraad vanuit de patiëntbelangen input geeft over bepaalde zaken.” 

Adviseren en meedenken

“We hebben als cliëntenraad natuurlijk een adviserende rol, maar we krijgen ook de ruimte om mee te denken over de koers van bepaalde ontwikkelingen. Zo gaan we bijvoorbeeld patiëntpanels opzetten om hen zelf mee te nemen in wat ze belangrijk vinden in hun behandeling. Dat kan heel breed zijn: van de informatie vooraf tot de nazorg achteraf. Dat laatste vind ik zelf heel belangrijk, want als de behandeling is afgelopen, begint de verwerking van wat er allemaal gebeurd is eigenlijk pas. Zowel mentaal als fysiek.”

Concreet iets betekenen

De cliëntenraad van het ZRTI adviseert enerzijds het bestuur en denkt mee over beleid, maar betekent ook op tastbare manieren iets voor de patiënten. “Een bekend voorbeeld zijn natuurlijk de omslagdoeken voor borstkankerpatiënten die met ontbloot bovenlijf van de kleedkamer naar de bestralingsruimte moeten lopen. Een recenter voorbeeld: bestraling is best een aanslag op de huid. Dankzij de cliëntenraad krijgen de patiënten die dat nodig hebben, nu de beschikking over een speciale crème waarmee ze de huid kunnen insmeren, om de gevolgen van de bestraling te verlichten.”

Het doel: tevreden patiënten

Ingrid is net begonnen aan haar eerste zittingstermijn van vier jaar. Wat wil ze aan het einde daarvan bereikt hebben? “Een concreet antwoord daarop is best lastig. Maar wat je als cliëntenraad altijd wilt bereiken, is dat de patiënttevredenheid hoog blijft en dat het ZRTI snel kan inspelen op de nieuwste medische ontwikkelingen. Daar willen we graag over meedenken, liefst op een manier waarbij we ook patiënten in dat proces kunnen meenemen. De panels die ik eerder noemde kunnen daar zeker bij helpen.”

Uw behandeling in zeven stappen

  • Aanmelding
    Aanmelding
  • Consult
    Consult
  • Voorlichting
    Voorlichting
  • CT-scan
    CT-scan
  • Bestralingsplan
    Bestralingsplan
  • Bestralingen
    Bestralingen
  • Controle & vervolg
    Controle & vervolg
  • Aanmelding

    Aanmelding

    Uw behandelend arts uit het ziekenhuis heeft u aangemeld voor radiotherapie. Het ZRTI belt u om een afspraak te maken. Bij uw eerste bezoek aan het ZRTI zet de doktersassistente uw gegevens in uw dossier en maakt ze een foto van u.

  • Consult

    Consult

    Tijdens uw eerste bezoek aan het ZRTI bespreekt de radiotherapeut-oncoloog of physician assistant (PA) met u de behandelmogelijkheden. De radiotherapeut-oncoloog is een arts die gespecialiseerd is in het behandelen van kanker met behulp van straling. Een physician assistant kan taken overnemen van deze arts.

  • Voorlichting

    Voorlichting

    Na het gesprek met de radiotherapeut-oncoloog of physician assistant krijgt u van een laborant informatie over de behandelroute. Door middel van foto’s en video’s krijgt u een indruk van wat u te wachten staat. Uiteraard kunt u vragen stellen en vertellen waar u zich zorgen om maakt.

  • CT-scan

    CT-scan

    Na het voorlichtingsgesprek maken laboranten een CT-scan van het deel van uw lichaam dat bestraald gaat worden. De arts of physician assistant en laboranten gebruiken de beelden om een bestralingsplan voor u te maken. 

  • Bestralingsplan

    Bestralingsplan

    De periode tussen het maken van CT-scan en de eerste bestraling duurt ongeveer een week. In die periode maken de arts of physician assistant (PA) en laboranten voor u een bestralingsplan. Daarin geven ze aan hoe er bestraald wordt en met welke dosis.

  • Bestralingen

    Bestralingen

    Na de laatste controle van het bestralingsplan kunt u starten met de bestralingen. Tijdens deze periode komt u zo vaak als nodig is naar het ZRTI voor een bestraling. Per keer duurt uw afspraak ongeveer tien tot dertig minuten.

  • Controle & vervolg

    Controle & vervolg

    Tijdens en na de bestralingsperiode spreekt u met uw radiotherapeut-oncoloog of een physician assistant hoe uw behandeling verloopt. Het gesprek gaat vooral over de effecten en bijwerkingen die u ervaart.