“Ze zijn altijd vriendelijk en leggen alles goed uit”

Hoewel de bestralingen zwaar waren, vond Rietje Huismans uit Bergen op Zoom de manier waarop ze bij het ZRTI werd behandeld heel prettig.

Rietje Huismans (74) uit Bergen op Zoom ging vorig jaar naar de bus voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Een paar dagen later werd ze gebeld: er was iets verdachts gevonden in de mammografie. Een operatie en twintig bestralingen volgden. “Geen pretje, maar over de mensen van het ZRTI niets dan lof.”

Na het telefoontje van de huisarts volgde een heel traject van onderzoeken. “In het ziekenhuis bleek na een tweede mammografie en een echo dat er verspreid over mijn borst kalkvlekken zaten, op een heel rare manier. Dat was een teken dat het niet goed was. Gelukkig waren mijn klieren schoon en hoefde ik geen chemo, maar een operatie en bestralingen waren wél noodzakelijk. De operatie werd voor 28 november gepland en daarvóór kreeg ik ook al een afspraak bij het ZRTI in Roosendaal met dokter Brouwers, een heel aardige vrouw. Ik vond het wel fijn dat ik van tevoren al een keer had gezien hoe alles bij het ZRTI werkt.”

Twintig bestralingen

Vier weken na de operatie was het zover en ging mevrouw Huismans voor de eerste bestralingen naar het ZRTI. “Mijn man mocht de eerste keer mee naar binnen in de bedieningsruimte, zodat hij kon zien hoe de bestralingen in zijn werk gaan. Dat was prettig, want toen wist hij ook wat mij ongeveer te wachten stond. Overigens bleek tijdens het gesprek met de arts wel dat het voor mij raadzaam zou zijn om twintig bestralingen te krijgen in plaats van de gebruikelijke vijftien, en met een iets hogere stralingsdosis. De keuze was aan mij en dat vond ik wel lastig, want de kans op bijverschijnselen zoals een rode huid en vermoeidheid werd daardoor ook groter. Maar je vergeeft het jezelf nooit als je voor vijftien bestralingen met een lagere dosis kiest en de kanker later terugkomt. Dan ga je jezelf toch verwijten maken. Ik heb dus voor twintig bestralingen gekozen.”

Vriendelijk en attent

Mevrouw Huismans is erg te spreken over de manier waarop de medewerkers van het ZRTI met de patiënten omgaan. “Als je iemand voor het eerst ziet, stellen ze zich altijd even voor. Ze zijn altijd vriendelijk en ze leggen alles goed uit. Dat is belangrijk, want het is best intensief om meerdere weken lang elke dag een bestraling te ondergaan. De behandeling zelf duurt maar een paar minuten, maar voordat alle voorbereidingen klaar zijn en je goed op het apparaat ligt, gaat er toch wel wat tijd overheen. Dan is het fijn als je je op je gemak voelt en er af toe zelfs ruimte is voor een grapje.”

Prettige manier van behandelen

Inmiddels zitten de bestralingen erop. “Ik vond het best zwaar en was behoorlijk vermoeid. Na de bestralingen moest ik thuis echt even gaan rusten en viel ik soms zelfs in slaap. En geloof me: dat is eigenlijk niets voor mij. Ook zat er veel vocht in mijn borst. Maar klagen doe ik niet: ik ben allang blij dat er tegenwoordig zoveel mogelijk is en dat de behandeling in zo’n prettige omgeving kan gebeuren. Het is natuurlijk nooit leuk als je naar het ZRTI moet, maar de manier waarop je er behandeld wordt, vind ik heel fijn.”
 

Uw behandeling in zeven stappen

  • Aanmelding
    Aanmelding
  • Consult
    Consult
  • Voorlichting
    Voorlichting
  • CT-scan
    CT-scan
  • Bestralingsplan
    Bestralingsplan
  • Bestralingen
    Bestralingen
  • Controle & vervolg
    Controle & vervolg
  • Aanmelding

    Aanmelding

    Uw behandelend arts uit het ziekenhuis heeft u aangemeld voor radiotherapie. Het ZRTI belt u om een afspraak te maken. Bij uw eerste bezoek aan het ZRTI zet de doktersassistente uw gegevens in uw dossier en maakt ze een foto van u.

  • Consult

    Consult

    Tijdens uw eerste bezoek aan het ZRTI bespreekt de radiotherapeut-oncoloog of physician assistant (PA) met u de behandelmogelijkheden. De radiotherapeut-oncoloog is een arts die gespecialiseerd is in het behandelen van kanker met behulp van straling. Een physician assistant kan taken overnemen van deze arts.

  • Voorlichting

    Voorlichting

    Na het gesprek met de radiotherapeut-oncoloog of physician assistant krijgt u van een laborant informatie over de behandelroute. Door middel van foto’s en video’s krijgt u een indruk van wat u te wachten staat. Uiteraard kunt u vragen stellen en vertellen waar u zich zorgen om maakt.

  • CT-scan

    CT-scan

    Na het voorlichtingsgesprek maken laboranten een CT-scan van het deel van uw lichaam dat bestraald gaat worden. De arts of physician assistant en laboranten gebruiken de beelden om een bestralingsplan voor u te maken. 

  • Bestralingsplan

    Bestralingsplan

    De periode tussen het maken van CT-scan en de eerste bestraling duurt ongeveer een week. In die periode maken de arts of physician assistant (PA) en laboranten voor u een bestralingsplan. Daarin geven ze aan hoe er bestraald wordt en met welke dosis.

  • Bestralingen

    Bestralingen

    Na de laatste controle van het bestralingsplan kunt u starten met de bestralingen. Tijdens deze periode komt u zo vaak als nodig is naar het ZRTI voor een bestraling. Per keer duurt uw afspraak ongeveer tien tot dertig minuten.

  • Controle & vervolg

    Controle & vervolg

    Tijdens en na de bestralingsperiode spreekt u met uw radiotherapeut-oncoloog of een physician assistant hoe uw behandeling verloopt. Het gesprek gaat vooral over de effecten en bijwerkingen die u ervaart.